A jak z jedzeniem?

A jak z jedzeniem?

Na początku rejsu załoga składa się do kasy jachtowej (w USD,  jeśli żeglujemy po Wyspach Dziewiczych lub Euro, jeśli zaczynamy rejs na Martynice). W pierwszy dzień rejsu robimy zaprowiantowanie. Świeże pieczywo, owoce i warzywa dokupujemy w lokalnych sklepach na trasie rejsu.

Śniadania i obiady przygotowywać będziemy sami na jachcie. Kolacje możemy przygotować na jachcie lub jeść na lądzie w lokalnych restauracjach. W miejscach, w których będziemy zatrzymywać się na noc, prawie zawsze jest jakaś restauracja. Przy częstych kolacjach na brzegu, składka do kasy jachtowej będzie oczywiście większa. Kolacja na Wyspach Dziewiczych kosztuje ok. $ 30 - $ 40 na osobę, na innych wyspach jest trochę taniej.

Przygotowaniem posiłku mogą zająć się osoby, które akurat tego dnia mają na to ochotę lub możemy wcześniej ustalić tzw. wachty kuchenne (np. każdego dnia przygotowuje posiłki inna kabina). Pozostawiamy to  do decyzji załogi. Podczas rejsu kapitan jest na utrzymaniu załogi.

Nawigacja